Of u nu een waardevolle foto van de kids of een grappige quote aan de muur wilt hangen: foto’s geven een persoonlijke touch aan uw interieur. Maar hoe kunt u de fotolijsten nu het beste aan de muur hangen? Het is belangrijk dat er een passend geheel wordt gecreëerd, kies daarom voor foto’s en lijsten die goed met elkaar samenhangen. In dit artikel geven we een aantal tips voor het ophangen van fotolijstjes. 

Fotolijsten in verschillende materialen

Zoals we net al zeiden is het belangrijk om een geheel te creëren, maar hoe doet u dit eigenlijk? We adviseren om eerst naar de stijl van uw interieur te kijken. Houdt u van strak en modern? Of mag het allemaal wel een beetje rommelig en gezellig? Zorg ervoor dat de fotolijsten bij de rest van het interieur passen. Bij een industrieel interieur passen bijvoorbeeld metalen of aluminium lijstjesHouten lijsten passen misschien iets meer bij een klassiek interieur. U kunt er ook voor kiezen om een aantal verschillende materialen te gebruiken. Op deze manier creëert u een speels en leuk effect. Houd er wel rekening mee dat het materiaal van de fotolijst bij de soort foto of poster past. 

De juiste compositie

Als u de goede fotolijsten heeft gevonden, is het belangrijk dat de juiste compositie wordt bepaald. Dit is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak, maar er zijn wel een aantal richtlijnen waar u zich aan vast kunt houden. Start bijvoorbeeld met het bepalen van de plek van de grootste lijst. Vervolgens kunt de rest van de lijsten hierbij combineren. Het is natuurlijk gemakkelijk om de fotolijsten recht naast elkaar te plaatsen, maar het is ook mogelijk om ze schots en scheef op te hangen. We raden aan om de fotolijsten met bijpassende foto’s of posters eerst eens op de vloer bij elkaar te leggen. Zo kunt u spelen met de verschillende plaatsen en volgordes en krijgt u een realistisch beeld van het eindresultaat. 

fotolijst ophangen  

Bepaal de afstand en de hoogte

Heeft u de juiste compositie van de fotolijsten bepaald? Dan is het verstandig om de afstand tussen de verschillende lijsten voorhand te bepalen. Meet de afstanden op als u de juiste compositie op de vloer heeft liggen. Vervolgens moet u de ideale hoogte bepalen. De gemiddelde fotolijst wordt op ooghoogte opgehangen, dit is ongeveer 150-160 cm. Kiest u ervoor om meerdere fotolijsten schots en scheef op te hangen? Dan kunt u natuurlijk een aantal lijsten boven en onder de ooghoogte bevestigen. Markeer vervolgens met een potlood of stift de juiste hoogtes en dan kunt u aan de slag gaan met het ophangen. 

Fotolijsten ophangen op verschillende manieren

U wilt de fotolijsten natuurlijk zo goed mogelijk ophangen en dit kunt u op verschillende manieren doen. De meeste mensen hangen lijsten op met schroeven, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om zelfklevende spijkers te gebruiken. Op deze manier hoeft u geen gat in de wand te boren en behoudt u een onbeschadigde muur. Houd er wel rekening mee dat grote lijsten te zwaar kunnen zijn voor de zelfklevende- of plakspijkers. Deze kunnen in veel gevallen niet meer dan 10 kilo houden. 

Bent u op zoek naar nieuwe fotolijsten voor in uw interieur? Het kopen van een lijst op Fotolijstenboetiek.nl is erg eenvoudig. Via het menu kunt u zoeken op formaat en materiaal, zodat u de juiste lijst vindt voor in uw interieur. PS: wij versturen alle bestellingen vanaf 50 euro gratis.